خانه > ترجمه ( حسین استادولی) > نهی از غیبت مردم ( خطبه شماره 140 )
خطبـه ها
نامـــه ها
حکمت ها
غرائب الکلم
متن عربی
140 .و من كلام له (علیه السلام):في النهي عن غيبة الناس
- وَ إِنَّمَا يَنْبَغِي لِأَهْلِ الْعِصْمَةِ وَ الْمَصْنُوعِ إِلَيْهِمْ فِي السَّلَامَةِ أَنْ يَرْحَمُوا أَهْلَ الذُّنُوبِ وَ الْمَعْصِيَةِ وَ يَكُونَ الشُّكْرُ هُوَ الْغَالِبَ عَلَيْهِمْ وَ الْحَاجِزَ لَهُمْ عَنْهُمْ فَكَيْفَ بِالْعَائِبِ الَّذِي عَابَ أَخَاهُ وَ عَيَّرَهُ بِبَلْوَاهُ .
- أَمَا ذَكَرَ مَوْضِعَ سَتْرِ اللَّهِ عَلَيْهِ مِنْ ذُنُوبِهِ مِمَّا هُوَ أَعْظَمُ مِنَ الذَّنْبِ الَّذِي عَابَهُ بِهِ .
- وَ كَيْفَ يَذُمُّهُ بِذَنْبٍ قَدْ رَكِبَ مِثْلَهُ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ رَكِبَ ذَلِكَ الذَّنْبَ بِعَيْنِهِ فَقَدْ عَصَى اللَّهَ فِيمَا سِوَاهُ مِمَّا هُوَ أَعْظَمُ مِنْهُ .
- وَ ايْمُ اللَّهِ لَئِنْ لَمْ يَكُنْ عَصَاهُ فِي الْكَبِيرِ وَ عَصَاهُ فِي الصَّغِيرِ [لَجُرْأَتُهُ] لَجَرَاءَتُهُ عَلَى عَيْبِ النَّاسِ أَكْبَرُ !
- يَا عَبْدَ اللَّهِ لَا تَعْجَلْ فِي عَيْبِ أَحَدٍ بِذَنْبِهِ فَلَعَلَّهُ مَغْفُورٌ لَهُ وَ لَا تَأْمَنْ عَلَى نَفْسِكَ صَغِيرَ مَعْصِيَةٍ فَلَعَلَّكَ مُعَذَّبٌ عَلَيْهِ.
- فَلْيَكْفُفْ مَنْ عَلِمَ مِنْكُمْ عَيْبَ غَيْرِهِ لِمَا يَعْلَمُ مِنْ عَيْبِ نَفْسِهِ وَ لْيَكُنِ الشُّكْرُ شَاغِلًا لَهُ عَلَى مُعَافَاتِهِ مِمَّا ابْتُلِيَ [غَيْرُهُ بِهِ] بِهِ غَيْرُهُ.
متن فارسی
از یک سخن آن حضرت در نهی از غیبت مردم
- بر مردم پاکدامن و کسانی که به لطف الهی از آلودگی به گناه به سلامت اندارند سزاوار است که بر گناهکاران و عاصیان مهر ورزند، و شکر نعمت بر آنان غالب بوده آنان را از عیبجویی دیگران بازدارد، چه رسد به شخص آلوده ای که از برادرش عیبجویی می کند و او را به آلودگیش سرزنش می نماید!
- آیا به عیب پوشی خداوند نسبت به خود نمی نگرد که گناهانی از او را پوشانده که از گناهی که بر برادرش عیب گرفته بزرگتر است؟!
- چگونه او را بر گناهی نکوهش می کند که خود به مانند آن گرفتار است! و اگر عیناً همان گناه را مرتکب نشده با گناهی دیگر بزرگتر از گناه برادرش (که همان عیبجویی است) خدا را نافرمانی کرده است!
- به خدا سوگند اگر در گناه بزرگ، خدا را نافرمانی نکرده و در گناه کوچک نافرمانی نموده، همانا گناه جرأت او بر عیبجویی مردم بسی بزرگتر است!
- ای بنده ی خدا، در عیبجویی کسی به خاطر گناهی که از او سر زده شتاب مکن، شاید گناه او آمرزیده شود. و از گناه کوچک بر خود ایمن مباش، شاید به خاطر آن دچار عذاب گردی.
- پس هر یک از شما به جهت آنکه از عیوب خود آگاه است باید از بیان عیبی که در دیگران سراغ دارد خودداری کند، و باید شکر نعمت عافیت، او را از گناهی که دیگران به آن گرفتارند به خود مشغول دارد و به عیبجویی دیگران نپردازد.
قبلی