صدقه دادن دارويى ثمر بخش است ، و كردار بندگان در دنيا ، فردا در پيش روى آنان جلوه گر است.
مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت

خانه  >   ترجمه ( حسین استادولی)  >  تقوا و عمل و کوشش جدی در راه خدا ( خطبه شماره 230 )

خطبـه ها
نامـــه ها
حکمت ها
غرائب الکلم

متن عربی

230.و من خطبة (له (علیه السلام):في مقاصد أخرى‏

  1. فَإِنَّ تَقْوَى اللَّهِ مِفْتَاحُ سَدَادٍ وَ ذَخِيرَةُ مَعَادٍ وَ عِتْقٌ مِنْ كُلِّ مَلَكَةٍ وَ نَجَاةٌ مِنْ كُلِّ هَلَكَةٍ بِهَا يَنْجَحُ الطَّالِبُ وَ يَنْجُو الْهَارِبُ وَ تُنَالُ الرَّغَائِبُ‏.

فضل العمل‏

  1. فَاعْمَلُوا وَ الْعَمَلُ يُرْفَعُ وَ التَّوْبَةُ تَنْفَعُ وَ الدُّعَاءُ يُسْمَعُ وَ الْحَالُ هَادِئَةٌ وَ الْأَقْلَامُ جَارِيَةٌ .
  2. وَ بَادِرُوا بِالْأَعْمَالِ عُمُراً نَاكِساً أَوْ مَرَضاً حَابِساً أَوْ مَوْتاً خَالِساً
  3. فَإِنَّ الْمَوْتَ هَادِمُ لَذَّاتِكُمْ وَ مُكَدِّرُ شَهَوَاتِكُمْ وَ مُبَاعِدُ طِيَّاتِكُمْ زَائِرٌ غَيْرُ مَحْبُوبٍ وَ قِرْنٌ غَيْرُ مَغْلُوبٍ وَ وَاتِرٌ غَيْرُ مَطْلُوبٍ
  4. قَدْ أَعْلَقَتْكُمْ حَبَائِلُهُ وَ تَكَنَّفَتْكُمْ غَوَائِلُهُ وَ أَقْصَدَتْكُمْ مَعَابِلُهُ وَ عَظُمَتْ فِيكُمْ سَطْوَتُهُ وَ تَتَابَعَتْ عَلَيْكُمْ عَدْوَتُهُ‏ وَ قَلَّتْ عَنْكُمْ نَبْوَتُهُ فَيُوشِكُ أَنْ تَغْشَاكُمْ دَوَاجِي ظُلَلِهِ وَ احْتِدَامُ عِلَلِهِ وَ حَنَادِسُ غَمَرَاتِهِ وَ غَوَاشِي سَكَرَاتِهِ وَ أَلِيمُ إِرْهَاقِهِ وَ دُجُوُّ أَطْبَاقِهِ وَ [خُشُونَةُ] جُشُوبَةُ مَذَاقِهِ
  5. فَكَأَنْ قَدْ أَتَاكُمْ بَغْتَةً فَأَسْكَتَ نَجِيَّكُمْ وَ فَرَّقَ نَدِيَّكُمْ وَ عَفَّى آثَارَكُمْ وَ عَطَّلَ دِيَارَكُمْ وَ بَعَثَ وُرَّاثَكُمْ يَقْتَسِمُونَ تُرَاثَكُمْ بَيْنَ حَمِيمٍ خَاصٍّ لَمْ يَنْفَعْ وَ قَرِيبٍ مَحْزُونٍ لَمْ يَمْنَعْ وَ آخَرَ شَامِتٍ لَمْ يَجْزَعْ‏

فضل الجد

  1. فَعَلَيْكُمْ بِالْجَدِّ وَ الِاجْتِهَادِ وَ التَّأَهُّبِ وَ الِاسْتِعْدَادِ وَ التَّزَوُّدِ فِي مَنْزِلِ الزَّادِ وَ لَا تَغُرَّنَّكُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا كَمَا غَرَّتْ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ مِنَ الْأُمَمِ الْمَاضِيَةِ وَ الْقُرُونِ الْخَالِيَةِ الَّذِينَ احْتَلَبُوا دِرَّتَهَا وَ أَصَابُوا غِرَّتَهَا وَ أَفْنَوْا عِدَّتَهَا وَ أَخْلَقُوا جِدَّتَهَا
  2. وَ أَصْبَحَتْ مَسَاكِنُهُمْ أَجْدَاثاً وَ أَمْوَالُهُمْ مِيرَاثاً لَا يَعْرِفُونَ مَنْ أَتَاهُمْ وَ لَا يَحْفِلُونَ مَنْ بَكَاهُمْ وَ لَا يُجِيبُونَ مَنْ دَعَاهُمْ فَاحْذَرُوا الدُّنْيَا فَإِنَّهَا غَدَّارَةٌ غَرَّارَةٌ خَدُوعٌ مُعْطِيَةٌ مَنُوعٌ مُلْبِسَةٌ نَزُوعٌ لَا يَدُومُ رَخَاؤُهَا وَ لَا يَنْقَضِي عَنَاؤُهَا وَ لَا يَرْكُدُ بَلَاؤُهَا

و منها في صفة الزهاد

  1. كَانُوا قَوْماً مِنْ أَهْلِ الدُّنْيَا وَ لَيْسُوا مِنْ أَهْلِهَا فَكَانُوا فِيهَا كَمَنْ لَيْسَ مِنْهَا عَمِلُوا فِيهَا بِمَا يُبْصِرُونَ وَ بَادَرُوا فِيهَا مَا يَحْذَرُونَ تَقَلَّبُ أَبْدَانِهِمْ بَيْنَ ظَهْرَانَيْ أَهْلِ الْآخِرَةِ وَ يَرَوْنَ أَهْلَ الدُّنْيَا يُعَظِّمُونَ مَوْتَ أَجْسَادِهِمْ وَ هُمْ أَشَدُّ إِعْظَاماً لِمَوْتِ قُلُوبِ أَحْيَائِهِمْ‏.

 


متن فارسی

از یک خطبه آن حضرت درباره ی  تقوا و عمل و کوشش جدی در راه خدا

  1. ....زیرا تقوای الهی کلید درستکاری، و در معاد ذخیره ی رستگاری، و آزادی از هر خوی و عادت واهی، و رهایی از هر تباهی است. از این راه است که جویندکان به مطلوب خود دست یابند، و گریزندگان از خطر نجات یابند، و خواسته ها به دست آیند.

فضیلت عمل

  1. پس عمل کنید تا عمل بالا میرود، و توبه سود می بخشد، و دعا شنیده می شود، و اوضاع آرام است، و قلم ها (ی فرشتگان) روان است.
  2. و بر عمر واژگون کننده، و یا بیماری بازدارنده، و یا مرگ رباینده پیشدستی کنید و به کار و عمل پردازید. زیرا مرگ شکننده ی  لذت ها، و تیره کننده ی  شهوت ها، و دورکننده ی  منزل های شما است. زائری است ناخوشایند، و حریفی است شکست ناپذیر، و جنایتکاری است تاوان ناپذیر.
  3. که دام هایش شما را در بند کشیده، و بلاهای ناگهانی اش از همه سو شما را فراگرفته ، و تیرهایش شما  را هدف گرفته ، و قهر و خشمش بر شمافزون کشته، و ظلم و ستمش پیاپی به شما رسیده،و ضربه هایش بر شما اندک به خطا رفته است. نزدیک است ابرهای تیره اش، و بیماری های سختش ، و دشواریهای تاریکش، و بیهوشیهای فراگیرش، و فرارسیدن شتابان و دردناکش، و لایه های سیاهش، و طعم تلخ و ناگوارش از هر سو شما را فراگیرد.
  4. انگار ناگهان سراغ شما آمده، و همرازهای شما را خاموش ساخته  ، و جمعتان را پراکنده، و آثارتان را محو نموده، و خانه  هاتان را بیکس نهاده، و وارثانتان را برانگیخته و سرگرم تقسیم ارث شمایند. یکی دوست گرم و صمیمی است که سودی به حالتان ندارد، و دیگری خویش غمگینی است که مرگ را دور نمی سازد، و سومی سرزنش کننده ای است که طعنه می زند و دل نمی  سوزاند.

فضیلت کوشش

  1. پس بکوشید و جذیت کنید، و مهیا و آماده باشید، و از این سرای توشه، توشه بردارید. مبادا زندگانی دنیا شما را بفریبد چنان که امت های گذشته و مردمان درگذشته ی پیش از شما را فریفت، آنان که شیرش را دوشیدند، و از غفلت آن بهره گرفتند، و روزگارش را به پایان بردند، و تازه اش را کهنه کردند.
  2. سرانجام خانه  هاشان گورستان، و مالیهاشان میراث دیگران شد. کسانی را که به دیدنشان رفتند نمی  شناختند، و به کسانی که بر آنان گریستند اهمیت نمی  دادند، و به کسانی که آنها را خواندند پاسخ نمی گفتند.
  3. پس، از دنیا حذر کنید که بی وفا و نیرنگباز و فریبنده، بخشنده و بازگیرنده، پوشاننده و برهنه کننده است. خوشی هایش دوام ندارد، و رنج هایش پایان نپذیرد، و بلاهایش فرو ننشیند.

در وصف پارسایان

  1. آنان به ظاهر اهل دنیا بودند و در باطن اهل آن نبودند، و در دنیا چون کسی بودند که اهل آن جا نیست.در دنیا با دانش و بینش عمل کردند، و از چنگ آنچه حذر می کردند گریختند. در میان اهل آخرت آمد و شد داشتند، و می دیدند که اهل دنیا مرگ تنشان را مهم می شمارند

 

 

قبلی بعدی