آن كه جان را با طمع ورزى بپوشاند خود را پُست كرده ، و آن كه راز سختى هاى خود را آشكار سازد خود را خوار كرده ، و آن كه زبان را بر خود حاكم كند خود را بى ارزش كرده است.
مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت

خانه  >   چهره ها (مترجمین)  >  آية الله ناصر مكارم شيرازى

آية الله ناصر مكارم شيرازى

ولادت

حضرت آية الله العظمى مكارم شيرازى در سال 1345 هجرى قمرى در شهر شيراز در ميان يك خانواده مذهبى كه به فضائل نفسانى و مكارم اخلاقى معروفند ديده به جهان گشود.

تحصيلات

معظم له تحصيلات ابتدايى و دبيرستانى خود را در شيراز به پايان رسانيد. هوش و حافظه قوى و استعدادسرشار، وى را در محيط مدرسه در رديف شاگردان بسيار ممتاز قرار داده بود وچه بسا در يك سال، دو كلاس را طى مى نمود.

حيات علمى

ايشان در حدود 14 سالگى رسمأ دروس دينى را در (مدرسه آقا باباخان شيراز) آغاز كردند و در مدت اندكى نيازهاى خود را از علوم : صرف، نحو، منطق، بيان و بديع تأمين نمودند.سپس توجه خود را به رشته فقه و اصول معطوف ساختند وبه خاطر نبوغ فوق العاده اى كه داشتند مجموع دروس مقدماتى و سطح متوسط و عالى را در مدتى نزديك به چهار سال! به پايان رساندند.

اين ستاره فروزان ، در حالى كه هنوز بيش از هيجده سال از عمر شريفش نگذشته بود با فكر نافذ وقلمى روان، حاشيه اى بر (كفاية الأصول ) نوشت كه نقاط مبهمى از اين كتاب را روشن مى ساخت.

اساتيد

ايشان در 18 سالگى وارد حوزه علميه قم شدند و قريب پنج سال از جلسات علمى و درس اساتيد بزرگ آن زمان آية الله العظمى بروجردى و آيات برزگ ديگر - رضوان الله عليهم) بهره گرفتند.

آية الله العظمى حكيم و آية الله العظمى خوئى و آية الله العظمى عبدالهادى شيرازى( قدس الله اسرارهم)

بازگشت به وطن

اقتباس و استفاضه از فيوض علمى دروس اساتيد نجف همچنان ادامه داشت تا اين كه بر اثر نبود وسايل و امكانات، در ماه شعبان 1370 هـ.ق مطابق با سال شمسى به ايران بازگشتند و در شهر مقدس قم كه آن روز مشتاق رجال علمى بود مأوى گزيدند و در جمعى كه بايد بعدا اثرى بس عظيم به وجود آوردند وارد شدند.

تدريس درس خارج

حضرت آيت الله العظمى مكارم شيرازى بعد از بازگشت به ايران به تدريس سطوح عالى و سپس خارج (اصول) و فقه پرداختند و قريب 28 سال است كه جوزه گرم درس خارج ايشان مورد استقبال طلاب و بسيارى از كتب مهم فقهى را پس از تدريس به رشته تحرير درآورده اند. در حال حاضر حوزه درس خارج ايشان يكى از پرجمعيت ترين دروس حوزه علمية شيعه است و قريب به دو هزار نفر از طلاب و فطلاى عاليقدر از محضر ايشان استفاده مى كنند. ايشان از آغاز دوران جوانى به تأليف كتاب در رشته هاى مختلق عقايد و عارف اسلامى و مسأله ولايت و سپس تفسير و فقه و اصول پرداختند، و يكى از مؤلفان بزرگ جهان اسلام محسوب مى شوند.

نظر استاد درباره نهج البلاغه

نهج البلاغه حاوي سخنان زيباي اميرمؤمنان علي عليه السلام است که به حق فراتر از سخن انسان و فروتر از سخن خدا معرفي مي شود

نهج البلاغه از مشهورترين و معتبرترين منابع حديث شيعه است كه به كوشش سيّد رضى (359 ـ 406 ه* ق) گردآورى و تدوين گرديده است.

تنوع موضوعات نهج البلاغه اعجاب برانگيز است، معارف بلند توحيدى ارزشهاى والاى الهى، پند و اندرز و موعظه، بيان و تحليل حوادث سياسى و اجتماعى، دستور کار حکمرانان و توبيخ آنها از جمله مطالب نهج البلاغه است.

مؤلّف پس از مقدمه اى کوتاه سخنان اميرمؤمنان عليه السلام را در سه بخشِ خطبه ها (سخنرانيها)، کتب (نامه ها و رساله ها) وقصار الحکم (حکمت هاى کوتاه) تنظيم نموده و در لابلاى سخنان آن حضرت ـ هر جا که لازم بوده ـ توضيحات کوتاه و مفيدى آورده است.

نهج البلاغه درلغت به معناى راه رسا و بليغ سخن گفتن است. سيّد رضى کوشيده است از ميان احاديث منقول از امام على عليه السلام، بليغ ترين و زيباترين آنها را گزينش و در اين مجموعه گرد آورد. همين ويژگى راز ماندگارى و جاودانگى اين کتاب در حوادث سهمگين و تلخ گذشته تاريخ و موجب شهرت آن در ميان گروههاى مختلف مسلمانان و شخصيّت هاى برجسته غيرمسلمان گشته است.

برخى از پژوهشگران بيش از 370 اثر را در شرح و تفسير و ترجمه و... نهج البلاغه بر شمرده اند و تاکنون چندين ترجمه از نهج البلاغه به چاپ رسيده است.اين مسأله اهميت و ارزش اين کتاب را در ميان مسلمين تا حدودى روشن مى نمايد.ترجمه هاى بسيارى از نهج البلاغه به فارسى در دست است .

چرا نهج البلاغه اين همه جاذبه دارد؟

هشتمين مقاله يادنامه كنگره هزاره نهج البلاغه كه توسط بنياد نهج البلاغه چاپ شده است.

اثار ایشان درباره نهج البلاغه

1.اخلاق اسلامى در نهج البلاغه (خطبه متقين)

2. نهج البلاغه با ترجمه فارسی روان

3.پیام امام امیرالمومنین علیه السلام

4.ترجمه گويا و شرح فشرده‌اى بر نهج‌البلاغه

5. کاوشی در نهج البلاغه (مقالات کنگره سوم)

6. نهج البلاغه چرا اين همه جاذبه دارد؟

7.نفحات الولايه: شرح عصري جامع لنهج البلاغه