![](https://farsi.balaghah.net/sites/default/files/styles/is3/public/shenakht_shenasi/0030808.jpg?itok=wMo0FWBW)
آثار علمی سیّد رضی (ره)
محمد عبدالغنی حسن می گوید آنچه از ابوعبیده و جاحظ و شاگردش ابن قتیبه به عنوان مجازات القرآن نوشته اند، غالباً نکاتی تفسیری است و در لابه لای کتاب های دیگر آنان پراکنده است، و تلخیص البیان نخستین کتاب کاملی است که برای یک هدف به طور مستقل تألیف شده و آن پژوهشی پیگیر برای بررسی مجازها و استعاره هایی است که در کلام الله مجید، سوره به سوره و آیه به آیه، انجام پذیرفته است. بدین جهت این کتاب را در میان کتب «بیان»، می توان مانند تفسیر جامع طبری در میان تفسیرها دانست.
![](https://farsi.balaghah.net/sites/default/files/styles/is3/public/shenakht_shenasi/0042355.jpg?itok=uPYv_wad)
برخی آراء کلامی سیّد رضی (ره)
درست است که کلام شیعه ی امامیه اشتراکاتی با معتزله دارد، لیکن اختلافات آن دو با یکدیگر به اندازه ای است که چهره ی مستقل و ممتاز آن را به روشنی نشان می دهد، زیرا کلام شیعه ی امامیه ریشه در آرای علمی امیرالمؤمنین و امام صادق و امام رضا (علیهم السّلام) دارد، و مستقیماً از آن سرچشمه های زلال و گوارا سیراب شده است.
![](https://farsi.balaghah.net/sites/default/files/styles/is3/public/shenakht_shenasi/00308231_1.jpg?itok=HtzgcdHP)
اشعار حِکمی در شعر سیّد رضی (ره)
در مذمّت روزگار، و درد از دست رفتن خویشان، در صفر سال 402 ه این قصیده را سروده است:
امیدواری که در دارالحزن شاد گردی، و در جایگاه کوچ کردن منزل گزینی؛
هیهات که مرگِ گردش کننده در همه جا، و خیانتگر زمان بگذارد کسی باقی بماند؛
با روزگارخویش معاشرت نکن، جز ترسان از فراق همدمان و دوری از میهن
![](https://farsi.balaghah.net/sites/default/files/styles/is3/public/shenakht_shenasi/00308221.jpg?itok=qpPB9mQ7)
استادان و شاگردان سیّد رضی (ره)
در آن محیط و شرایط، دانشمندان بسیاری با دین ها و مذاهب گوناگون، در دانشگاه ها و مدارس آموزش می دیدند و آنچه داشتند، می آموختند. کتاب های بی شماری در رشته های مختلف علوم تألیف کردند.
در چنان محیط آزاد علمی و فرهنگی بود که سیّد رضی متولد شد، پرورش یافت، فرهیخته گردید و به تألیف اثر بزرگی چون نهج البلاغه موفق شد.