چون سختى ها به نهايت رسد، گشايش پديد آيد، و آن هنگام كه حلقه هاى بلا تنگ گردد آسايش فرا رسد.
مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت

عوامل نادیده گرفتن غدیر بعد از رحلت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) (با تاکید بر مواضع سیاسی)

نويسنده : زهرا جمشیدی

استاد راهنما : رحمت آبادی اعظم

مقطع : کارشناسی ارشد

استاد مشاور : جواهری آلا

دانشگاه : حوزه علمیه خراسان

کلمات کليدي : غدیر خم ، قریش ، مهاجران ، انصار ، سیاست ، سقیفه بنی ساعده ، خلافت ، امام علی (علیه السلام)، پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم)

عوامل نادیده گرفتن غدیر بعد از رحلت پیامبر با تأکید بر مواضع سیاسی» نوشتار حاضر با عنوان بحثی تاریخی- روایی است که نظر به اهمیت و جایگاه ولایت و رهبری امّت، «( مواضع سیاسی ضرورت تداوم را پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم)بعد از او ایجاب می کند تا مهمترین این عوامل بررسی شود تا پاسخگوی سؤالات و شبهات فراوانی باشد که در عصر حاضر از سوی دشمنان شیعه در اذهان اقشار مختلف جامعه القاء می شود .

ضرورت این تحقیق زمانی آشکار می شود که بدانیم عدم بصیرت در مقابل حیله های دشمنان موجب می شود که بسیاری از حقایق مورد غفلت یا انکار قرار گیرد؛ لذا به منظور دفاع از اصل ولایت و رهبری و نبودن اثری جامع به این شکل در این زمینه به تبیین مهمترین عوامل سیاسی که سبب نادیده گرفتن غدیر شد پرداخته می شود تا از این طریق یکی از پایه های اصول دین که امامت است مستحکم گردد. غدیر خم آبگیری است بین مکه و مدینه که پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم)در آن جا امام علی (علیه السلام)را به فرمان خداوند به جانشینی خود برگزید و بیعت با حضرت ( صلی الله علیه و آله و سلم) نیز تحقق یافت. اما حدود هفتاد روز بعد و با رحلت رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم)این واقعه به عللی از جمله علل سیاسی، نادیده گرفته شد .

عامل سیاسی در این اثر به معنای هر نوع فعالیت، تصمیم، انگیزه و توطئه بر ضد غدیر می باشد که مخالفان ولایت امام علی (علیه السلام) از زمان واقعه غدیر تا ایام بعد از رحلت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم)اقدام به آن نمودند .

 مهمترین عامل سیاسی که ریشه اش به قبل از اسلام برمی گردد بقای حس رقابت و برتری جویی قبایل عرب به ویژه قریش نسبت به پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) و خاندان ایشان بود که هرگز حاضر نمی شدند شخصی از بنی هاشم بر آنان حکومت کند، لذا بارها تلاش کردند تا رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم)را از رسالتش باز دارند. اما به خاطر عدم توانایی در سوق دادن این منصب الهی به سوی خود، برای تصاحب جانشینی حضرت ( صلی الله علیه و آله و سلم) سرمایه گذاری کردند .

با اعلام ولایت امام علی (علیه السلام)در غدیر کینه هایشان دو چندان می شود و با تشکیل محافل و مجالس حزبی و گروهی شروع به توطئه چینی بر ضد غدیر می نمایند و با سرپیچی از شرکت در سپاه اسامه و نیز جلوگیری از نگارش وصیت پیامبر خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم)درباره ی جانشینی امام علی (علیه السلام)زمینه های رسیدن او به خلافت را از بین می برند. و سرانجام در ادامه ی این سناریوی شوم، پس از ارتحال نبی اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم)در سقیفه با آغاز رقابت های قبیله ای و ملاک های جاهلی علناً از امام علی (علیه السلام)روی می گردانند و ابوبکر را به عنوان خلیفه ی مسلمین انتخاب می کنند .

سپس در تحکیم حکومت خویش اقدام به غصب فدک نموده و با جلوگیری از نقل و انتشار حدیث خصوصاً احادیث مربوط به فضائل امام علی (علیه السلام) و شایستگی او برای خلافت؛ پایه های حکومت خود را تثبیت می کند . متن حاضر در سه بخش جمع آوری شده و با استفاده از منابع تاریخی- روایی همچون تاریخ یعقوبی، تاریخ ابن اثیر، سیره ابن هشام، شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، الارشاد شیخ مفید، بحارالأنوار، صحیح مسلم، صحیح بخاری و... به بررسی این عوامل می پردازد و در مجموع ثابت می کند کسانی که آرزوی خلافت را در سر می پرورانند و حکومت بنی هاشم به خصوص امام علی (علیه السلام)را تاب نمی آورند، با فریب افراد جاهل و مردمی که پایبند به رسومات و سنت های غلط قبیلگی بودند؛ با توطئه های علنی و پنهان بر ضد امام علی (علیه السلام)شورش کرده و حق او را در غدیر نادیده گرفتند .

لازم به ذکر است که نوع این تحقیق بنیادی بوده و ماهیت آن تاریخی، توصیفی است و مطالب به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است .

 کلید واژه ها : غدیر خم ، قریش ، مهاجران ، انصار ، سیاست ، سقیفه بنی ساعده ، خلافت ، امام علی (علیه السلام)، پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم)

توجه: جهت دریافت اصل پایان نامه به دانشگاه مربوطه مراجعه کنید.

منبع :پایگاه امام علی علیه السلام ؛بخش پایان نامه ها