آبروى تو چون يخى جامد است كه در خواست آن را قطره قطره آب مى كند، پس بنگر كه آن را نزد چه كسى فرو مى ريزي؟.
مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت

خانه  >  کتاب شناسی  >   نهج السعادة فی مستدرک نهج البلاغة

مولف: 
محمد باقر محمودی
محل نشر: 
تهران
ناشر: 
وزارت ارشاد
تاریخ نشر: 
1418
نوبت چاپ: 
1ام
قطع و اندازه: 
وزیری
نوع جلد: 
گالينگور
نوع مدرک: 
کتاب
زبان : 
فارسی
موضوع اصلی: 
تکمله و مستدرک بر کتاب شریف نهج البلاغه
کلید واژگان: 
مصادر- منابع- نهج البلاغه
توضیحات: 

نهج السعادة فی مستدرک نهج البلاغة

تکمله و مستدرک بر کتاب شریف نهج البلاغه و آن بخش از سخنانی است که شریف رضی در نهج البلاغه نیاورده است.

نویسنده که از عالمان پرکار معاصر و از محققان صاحب نظر است، به منظور دفاع از حقانیت نهج البلاغه، در پی یافتن اسناد خطبه ها، نامه و سخنان امیر مؤمنان بر آمده و در حین جمع آوری اسناد، دریافته است که سخنان و خطبه ها و نامه ها و وصایای بسیاری از امام علی(علیه السلام) در منابع حدیثی و تاریخی وجود دارد که از قلم سید رضی افتاده و در نهج البلاغه نیامده است. از این رو، بر آن شده که آنها را به عنوان مستدرک نهج البلاغه جمع آوری و ارائه کند.

وی، پس از گردآوری، آنها را در پنج باب تدوین کرده است. باب نخست، در خطبه ها و سخنان طولانی، باب دوم، در نامه ها و رساله ها و باب سوم در دعاها و مناجاتهاست. باب چهارم، در وصایا و باب پنجم در حکمت ها و سخنان کوتاه است.

سبک کار مؤلف در تدوین به همان شیوه شریف رضی در نهج البلاغه است؛ جز اینکه، وی راویان و اسناد را نیز، در آغاز ذکر کرده و مآخذ و مصادر آنها را آورده است.

واژه های مشکل در این اثر معنا شده، نسخه بدل ها مشخص گردیده، شرح حال برخی از رجال نوشته شده و شرح و تفصیلی هم در موارد زیادی برای فرازهایی از سخنان و نوشته ها تحریر گردیده است.

این اثر، از جهت اینکه جامع سخنان و نوشته های امیر مؤمنان می باشد، مأخذ بسیار سودمندی برای پژوهشگرانی است که در پی به دست آوردن دیدگاه های امام در زمینه های گوناگون و سیره وی هستند.

در این مستدرک، ۵۳۳ خطبه و کلام بلند، ۱۸۲ نامه و رساله، ۱۱۹ دعا و ۶۸ وصیت ذکر شده است. جلدهای نهم و دهم کتاب اختصاص به کلمات قصار و حکمت ها دارد. در جلد نهم، ۷۸۳ کلمه قصار مسند و در جلد دهم ۱۲۴۹ کلمه قصار مرسل جمع و آورده شده است.

منبع: کتابشناسی توصیفی اهل بیت(علیه السلام) ص ۳۹۵ ـ ۳۹۶