عوامل آسیبرسان به رفتار اجتماعی مطلوب از دیدگاه نهج البلاغه
نويسنده : معصومه علیخانی
استاد راهنما : مجید معارف
مقطع : کارشناسی ارشد
استاد مشاور : مصطفی دلشاد تهرانی
رشته : رشته علوم حدیث، گرایش نهج البلاغه.
دانشگاه : دانشگاه قرآن و حدیث
تاريخ دفاع : 1392
از مهمترین هدفهای بعثت انبیاء برطرف ساختن چهره اجتماعات انسانی از انواع آسیبها و انحرافات بوده است. اما بعد از وفات پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جامعه اسلامی به سمت آسیبهای اجتماعی بیشتر و هر چه عمیقتر حرکت کرد.
تمام تلاشهای ائمه(علیهم السلام) و در قدم اول حضرت امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) زدودن این آسیبها از چهره اجتماع بوده است. حضرت چه زمانی که بعد از رحلت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) خانهنشین شدند و چه زمانی که حکومت را قبول کردند تمامی تلاش خود را در این زمینه بکار بستند.
تلاش حضرت علی(علیه السلام) در زمینه شناساندن این آسیبها و معرفی آنان برای مردم بود تا هر چه بیشتر جامعه به سمت صلح پیش رود. این آسیبها در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) به حداقل رسیده بود زیرا حضور پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) در جامعه خود تأثیر بسزایی داشت اما بعد از رحلت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) جامعه اسلامی به سمت انحرافات پیش رفت و حضور بعضی از افراد و تلاشهای ایشان در دامن زدن به گسترش این آسیبها بیتأثیر نبود.
اتفاقات بعد از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) نیز هر چه بیشتر بر این آسیبها دامن زد تا جایی که جامعه پس از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) بعد از گذشت مدتی کوتاه حوادثی همچون مدینه و حوادث مشابه دیگر را شاهد گشت. اما جایگاه امیرالمؤمنان علی(علیه السلام) جایگاهی بیبدلیل و سخنان و کلام ایشان به عنوان فصلالخطاب مطرح میباشد به همین دلیل برای بررسی آسیبهای اجتماعی، کلام گهربار ایشان راهنمای تمامنمایی میباشد که برای جامعه امروز بیدلیل محسوب میشود.
حضرت(علیه السلام) با تکیه بر جامعه آن روز، آسیبهای مطروحه را به صورت کلی مورد انتقاد قرار داده است. در این پایاننامه عوامل آسیبرسان به رفتار اجتماعی مطلوب را با کمک کلام گهربار حضرت علی(علیه السلام) در سه زمینه عوامل زمینهساز آسیب اجتماعی، عوامل ایجادکننده آسیب اجتماعی و در آخر عوامل مصداق آسیب اجتماعی مورد بررسی قرار دادهایم.
در انتها و در فصل چهارم این پایاننامه عوامل پیشگیریکننده و درمانکننده آسیبهای اجتماعی را مورد بررسی قرار دادهایم و تلاش بر این بوده که صرف بیان آسیبها نباشد و راهکار درمان برای اصلاح این آسیبها ارائه شده باشد.
توجه: جهت دریافت اصل پایان نامه به دانشگاه مربوطه مراجعه کنید.