(مردمى را در مرگ يكى از خويشاوندانشان چنين تسليت گفت) مْردن از شما آغاز نشده ، و به شما نيز پايان نخواهد يافت. اين دوست شما به سفر مى رفت، اكنون پنداريد كه به يكى از سفرها رفته ؛ اگر او باز نگردد شما به سوى او خواهيد رفت.
مرکز جهانی اطلاع رسانی آل البیت

منشور علوی در فرمان به مالک اشتر نخعی

کتاب حاضر، شرح فرمان های علی(علیه السلام) به مالک اشتر و دیگر کارگزاران حکومتی است. نویسنده با استناد به آیات، روایات و حکایت های آموزنده و توجه به رخدادهای سیاسی روز، ابتدا ضمن معرفی شخصیت امیر مؤمنان(علیه السلام) و مالک اشتر به بررسی عهدنامه امام علی(علیه السلام) به مالک پرداخته و پس از آنکه فراز به فراز این منشور تاریخی را ترجمه و تفسیر کرده، به اهمیت این دستورات برای سیاستمداران و حکومتداران تأکید ورزیده و آن را الگویی برای تمامی نسل ها و همه عصرها دانسته است.

در این منشور، امام علی(علیه السلام) کارگزاران خود را به تقوا، اصلاح و آبادانی جامعه و کشور و مدارا با مردم توصیه می نماید و در هر بخشی، وظایف قضات، کارمندان مالیات، صنعتگران، کاتبان دیوان و لشکریان را گوشزد می کند. محور اساسی این منشور و عهدنامه، وظایف سنگین متولیان حکومت است؛ وظایفی که برخی از آنها مانند تقوا و دوری از اخلاق رذیله، به روحیات و خصوصیات فردی حاکم باز می گردد و برخی دیگر، مانند انصاف، پرهیز از خون ریزی، ارتباط با مردم، مشاوره با اهل فن و ارتباط با کارگزاران و زیردستان، به شیوه مردم داری وی مربوط می شود.